Prva stran

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

     

The magic of olives (predstavitveni film)

MAJHNA DRUŽINA ZA IZJEMNO KAKOVOST
"Strast, tradicija in ljubezen do naše zemlje in vseh naših proizvodov, ter nenehni razvoj",
to je poslanstvo družine Mela.

Na pobočjih province Imperia, med peščico hiš v stari vasi, ki gleda na Ligurijsko morje, Frantoio Sant' Agata d'Oneglia prideluje vrsto posebnih olivnih olj. Ta olja imajo izjemno hranilne in za zdravje blagodejne vrednosti in so izraz starodavne tradicije, ki je tipična za to okolje.

Predanost in strast družine Mela je skrivnost njihovega uspeha saj že od leta 1827 gojijo olive, iz katerih pridelujejo vrhunsko olivno olje. Ta vrhunskost in nedvomen profesionalizem sta družini omogočila, da je postala članica Združenja glavnih proizvajalcev olivnega olja (Guild of Master Olive Oil Producers): to je elita strokovnih proizvajalcev in raziskovalcev, ki so predani širitvi kulture olivnega olja po vsem svetu.

Njihova stiskalnica oliv je prejela številne nagrade. Med mnogimi nagradami je omembe vredno prvo mesto prestižne nagrade Ercole Olivario v kategoriji "lahka sadežnost", to je mednarodno tekmovanje, ki ga organizira Urad za trgovino.

Kljub majhni, a kvalitetni proizvodnji, ki jo lahko zagotovi le družinsko podjetje, najdemo danes olivna olja Frantoio Sant'Agata d'Oneglia na vseh petih kontinentih, v uglednih restavracijah in trgovinah, ki ponujajo kulinarične užitke in izdelke za gurmane.

   

Narava že skozi vsa leta in letne čase narekuje ritem pri Sant'Agata d'Oneglia. Tu oljčna drevesa dobro uspevajo in bohotno rastejo in tu je starodavna tradicija še vedno živa. Ciklus pridobivanja olivnega olja traja od oktobra do marca, ko dozorijo male olive sorte Taggiasca.

Družinski nasadi oljk so obdelani z veščim znanjem in gorečnostjo. Plodove obirajo ročno, ko so primerno zreli jih previdno prepeljejo v stiskalnico, kjer so še isti dan stisnjeni (v 24 urah) brez prisotnosti zraka (vakuumski postopek). Tako pridelajo dišeče olje z nizko kislinsko stopnjo. Glavni produkt pridobijo s prvim hladnim stiskanjem, s katerim ohranijo vse naravne substance: ekstra deviško olivno olje z vrhunskim okusom in živahnim, izrazitim karakterjem.