Prva stran

Zgodovina

Olivno ali oljčno

Vrste olj

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Corporazione dei Mastri Oleari

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti

Zanimivo

O nas

Corporazione dei Mastri Oleari

Uveljavljene in priznane predpise Evropske skupnosti ne morejo spreminjati zasebni sporazumi. Zaščitena označba porekla (DOP – Protected Designation of Origin) je evropska sistemska listina za prehrambene izdelke (izključuje pijače in vina), ki izkazuje poreklo, tradicijo, tipičnost in stopnjo kvalitete, ki je relevantna za določeno metodo proizvodnje. Pri oljih so definirane vrste oliv ter njihove tipične senzorične in kemične lastnosti. Olja z zaščitno oznako porekla so senzorično testirana in kemično analizirana, upoštevanje predpisov pa pregledajo in uradno potrdijo agencije, ki ji v Italiji imenuje Ministrstvo za kmetijstvo. Kvaliteta olja se dodatno jamči z nalepko in progresivno številko Združenja oljarjev, ki je nalepljena na steklenici.

Certifikat o proizvodu visokega standarda (High Standard) za ekstra deviška olivna olja je prvi tak v svetovnem merilu in zagotavlja, da so ti izdelki višje kvalitete od sedanjih legalnih standardov glede gastronomskih, prehranskih in zdravju koristnih vrednosti.

Združenje mojstrov-pridelovalcev olivnega olja ponuja kupcem kategorijo, v kateri so ekstra deviški izdelki vrhunske kvalitete. Le-ta zagotavlja znatno višje kemične, fizične in senzorične standarde in postavlja pomembne nove parametre, ki jamčijo prisotnost hranljivih sestavin in antioksidantov. Potrdilo o visokem standardu zagotavlja zelo visoko vsebnost oleinske kisline (mononenasičene), pravo razmerje polinenasičenih kislin, ki jamči pravilno ravnovesje med omega 6 in omega 9 in zagotavlja posebno prisotnost vitaminov in antioksidantov, ki so merjeni z novo tehniko testiranja. Certifikat o kvaliteti je mednarodno priznana agencija, ki verificira, da olja visokega standarda ustrezajo standardom certifikata. Oštevilčene nalepke zabeležene v specialnih registrih so nalepljene na steklenicah in s tem dokažejo, da je bilo testiranje uspešno.

razlogi za ustanovitev
Združenje je bilo ustanovljeno leta 1984 s pomočjo majhne skupine strokovnjakov, zdaj pa je vključenih že več kot 100 pridelovalcev, novinarjev, kemikov in strokovnjakov s področja marketinga. Za članstvo veljajo stroga pravila - poleg superiorne kakovosti olivnega olja je pomembna tudi poslovna etika članov. Prav zaradi strogih pravil, levji znak na steklenici olivnega olja potrošniku zagotavlja najvišjo možno kakovost olivnega olja.

naloge
glavni poudarek je na zaščiti in promociji vzgoje oljk in njihovih produktov. Posebna pozornost pa je usmerjena na informiranje, izobraževanje in definiciji kvalitete.

prednosti
razlika v njihovem trženju je zagotovilo kupcu o kvaliteti in resnični kakovosti izdelka, kar potrjujejo s svojim simbolom.


čas za pokušanje

Zaradi množice arom, cvetlic in tekstur, ki ustvarjajo svet olivnih olj, jih ni vedno lahko izbrati. Obstaja specifična tehnika pokušanja, ki se jo lahko naučimo.

Alfredo Mancianti, profesionalni poskuševalec olivnih olj nam svetuje:

  • zeleno zlato natočite v majhen kozarček,
  • opazujte barvo olja, sijaj in gostoto,
  • olje segrejte v roki (idealno je na 28°C),
  • povohajte in zadržite vso aromo z uporabo posebne tehnike: uporabite vsako nosnico posebej preden uporabite obe naenkrat (to izboljša zaznavo vonja),
  • olje dajte v usta, ga zadržite in nadaljujte z vonjanjem, za izboljšanje okušanja močno zajemite sapo in bodite pozorni, da dosežete posebno točko grenkobe, sinonim za visoko kvaliteto olja (prisotnost polifenolov),
  • da občutite vsebino, gostoto in viskoznost, olje počasi obračajte v ustih,
  • ko olje končno pogoltnete, bodite pozorni na žgečkljiv občutek, ki ga v grlu povzroča dobro olivno olje (prisotnost vitamina E).