Prva stran

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti

Mediteranska prehrana

Ponujamo raziskave, ki so bile narejene v zadnjem obdobju

Mediteranska prehrana izboljša:

  • vrednost holesterola,
  • vrednost krvnega pritiska,
  • raven sladkorja v krvi.

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Barceloni, je pokazala, da ni pomemben izvor maščob, lahko so tako iz olivnega olja kot iz oreščkov. V obeh testnih skupinah, ki sta jedli živila iz maščob, so se krvni pritisk, holesterol in raven sladkorja v primerjavi s skupino, ki maščob sploh ni uživala, izredno izboljšali.

Vir: www.annals.org (Annals of Internal Medicine), 4. julij, 2006


Mediteranska dieta je najboljša za preprečevanje srčnih obolenj
Mediteranska dieta in njene dobre lastnosti že zelo dolgo privlačijo znanstvenike. Tokrat so se preverjanja njenega dobrega učinka lotili celo avstralski znanstveniki, analizo pa so naredili na osnovi podatkov, ki so jih primerjali s tistimi od priseljencev iz sredozemskih držav. Ugotovili so, da imajo priseljenci iz sredozemskih držav manjšo stopnjo smrtnosti zaradi srčnih bolezni kot pa Avstralci, ki so bili rojeni “tam spodaj”. V študijo je bilo vključenih 40.000 moških in žensk iz starostnih skupin od 40 do 69 let. Slaba četrtina jih je bilo iz sredozemskih držav, ostali pa so bili rojeni Avstralci. Spremljanje njihovega življenjskega in zdravstvenega ciklusa je potekalo deset let. Izkazalo se je, da so tisti sodelujoči, ki so v svoje vsakdanje obroke vključevali največ t. i. tradicionalne sredozemske hrane in pijače, imeli 30 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi srčnih bolezni. Poleg tega raziskovalci menijo, da bodo s pomočjo sredozemske diete najbolj pridobili oboleli za sladkorno boleznijo.

Vir: MONASH University, 1, avgust 2007
http://www.monash.edu.au/news/monashmemo/stories/20070801/diet.html

Ekstra deviško olivno olje in Italijanski proizvodi v Mediteranski prehrani pdf...