Prva stran

Zgodovina

Olivno ali oljčno

Vrste olj

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Corporazione dei Mastri Oleari

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti

Zanimivo

O nas



NOVICE

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Miren Božič in srečno Novo leto 2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Srecno novo leto 2012
Vesel Božič ter srečno Novo leto ter veliko obilja v letu 2012 vam želimo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
november 2011
nova prehranska piramida
nova prehranska piramida
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oktober 2011
obdarovanja ob koncu leta

čas leti, meseci minevajo, obdarovanja v znak pozornosti se bližajo...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oktober 2011
sejem Narava Zdravje
sejem narava zdravje
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
julij 2011
poletna nagradna igra: izbiramo naboljše fotografije na temo OLIVE
nagradna igra OLIVE
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
maj 2011
sodelovanje na City Chef kuharski akademiji - TARTUFI
City akademija tartufi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
maj 2011
drugačno razmišljanje o šolski prehrani

Ann Cooper Ann Cooper govori o šolski prehrani

Mark Bittman Mark Bittman: kaj je napačno s tem kar jemo?

Jamie Oliver Jamie Oliver: vsakega otroka poučimo o hrani!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
januar 2011
BIO izdelki že na voljo

Edinstvena kombinacija ekoloških jedi z vrhunskim gurmanskim okusom...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
november 2010
Najava BIO izdelkov družine Mela

V začetku leta 2011 bodo na voljo ekološki proizvodi: ekstra deviško olivno olje, Taggiasca olive v ekstra deviškem olivnem olju, Taggiasca olive v slanici, na soncu sušeni paradižniki, pesto Ligure, namaz iz Taggiasca oliv, testenine Sciancui.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oktober 2010
Novo-sveže ekstra deviško olivno olje

obveščamo vas, da bo v obdobju med sredino novembra in sredino janurja 2011 na voljo NOVO-SVEŽE EKSTRA DEVIŠKO OLIVNO OLJE. To je sveže olje, ki je prvo pridelano olje v sezoni. Narejeno iz 100 % Taggiasca oliv, hladno stisnjenih v roku 24 ur. Olje se odlikuje s prefinjeno sadnim okusom. Običajno se olje pakira v temne steklenice, v tem primeru pa je v prozorni, a zato ovito v papir.
Zaradi omejene količine in omejenega roka dobave vse zainteresirane pozivamo k naročilu! Naročila sprejemamo do 31. oktobra 2010.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oktober 2010
Darilni paketi Frantoia di Sant Agata
   
vabljeni k izboru osebnih in poslovnih darilnih paketov. Darila so na voljo po predhodnem naročilu, zato zainteresiranim svetujemo, da pohitite, saj se decembrski čas zelo hitro bliža.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oktober 2010
Sejem Narava-zdravje

vsako leto v večji meri zadovolji obiskovalce. S stališča prehrane je ponudba vedno večja in kdor se je dobro posvetil razstavljalcem, je lahko odšel zadovoljen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
julij 2010
Mediteranska prehrana in astma

Otroke, ki se v glavnem prehranjujejo z mediteransko prehrano, redkeje prizadenejo simptomi astme, kažejo podatki, zbrani v 20 državah, kjer so spremljali zdravje 50 tisoč otrok. Astma je najpogosteje prizadela otroke, ki so se vsaj tri do štirikrat na teden prehranjevali s hitro prehrano.

Strokovna revija Thorax je objavila zaključek znanstvenikov, ki pravi, da redno uživanje sadja, zelenjave in rib zaradi vsebnosti vitaminov in antioksidantov, ščiti pred pojavom astme. V nasprotju temu so v hamburgerjih prisotne trans-maščobne kisline, ki lahko podtaknejo simptome astme.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
junij 2010
Svetloba je življenje
Vodilni raziskovalec biofotonov in nominiranec za Nobelovo nagrado prof. dr. Fritz Albert Popp je odkril: »Sposobnost hrane, da sprejema energijo v obliki sončne svetlobe, v resnici bolj določa vrednost hrane, kot njena snovna sestava.« Več neokrnjene svetlobe živilo shrani, toliko bolj zdravilno in univerzalno deluje. »Tisto, kar naše telo resnično prehranjuje, niso le snovne substance, kot so minerali, vitamini in kalorije, temveč predvsem svetloba, ki je vključena v rastlinske celice (biofotoni), ki se ponovno sprožijo s procesom presnove

Celotni članek...

Ali je lahko še kje več sončne svetlobe kot v olivah, ki so praktično celo leto izpostavljene soncu?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
april 2010
    
Prvi Slovenec med najboljših 100 na svetu

Britanska revija Restaurant vsako leto aprila objavi San Pellegrinovo lestvico 100 najboljših restavracij na svetu. O zmagovalcu odločajo mednarodni kuharski mojstri, lastniki restavracij, gurmani in kritiki. Letos se je na lestvico prvič uvrstil tudi Slovenec. Janez Bratovž je s svojo restavracijo JB v Ljubljani zasedel 89. mesto.
http://www.theworlds50best.com/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
marec 2010
Mediteranska prehrana povečuje plodnost 
      
Najnovejša raziskava kaže, da ženske, ki pogosto uživajo sredozemsko prehrano bogato z ribami, zelenjavo in rastlinskimi olji, pogosteje zanosijo po terapijah za zdravljenje neplodnosti.

Nizozemski strokovnjaki so odkrili, da so med 161 pari, ki so se zdravili zaradi neplodnosti, imele za 40% več uspeha ženske, ki so se hranile na ta način. Izsledke raziskave so objavili v reviji Fertility and Sterility.

Sredozemska, t.i. zdrava prehrana ima številne podobnosti, ki bi lahko vplivale na uspeh zdravljenja neplodnosti, pravijo znanstveniki in kot enega njih navajajo visok vnos rastlinskih olj.

Omega-6 kisline iz teh olj vzpodbujajo izločanje prostaglandinov, ki vplivajo na menstrualni cikel, ovulacijo in zadrževanje nosečnosti. Z raziskavo so še potrdili, da so imele ženske, ki so se prehranjevali s sredozemsko prehrano več vitamina B6, ki po predhodnih raziskavah povečuje možnosti spočetja.
Več...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
marec 2010
Vabljeni na mednarodni sejem kakovostnih ekstra deviških olivnih olj SOL VERONA 2010


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29.01.2010
Sami sestavite mesečni paket jedi ali izberite paket iz naših predlogov:


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4.1.2010
Nov začetek leta z novimi jedmi:

- čebulice z nadevom iz tune, inčunov, kaper in peteršilja vložene v ekstra deviškem olivnem olju,
- namaz iz inčunov (Engraulis Encrasicolus). Inčuni iz Mediteranskega morja.

Za doživetje celotne palete okusov je čebulice nujno potrebno uživati počasi, saj se okusi edino tako lahko izrazijo.

       
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V letu 2010 vam želimo VSE DOBRO...

     
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
01.12.2009

December je čas za pozornost, čas, da to pokažemo tudi z obdarovanji.

Podarite svojim bližnjim, prijateljem, znancem, ljudjem, ki si to zaslužijo nekaj dobrega.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04.10.2009
Na sejmu NARAVA ZDRAVJE je vodja sejma g. Martin Šabec izžrebal tri praktična darila:

    
žrebanje nagrad    razstavni prostor Zeleno Sonce       

1) Ekstra deviško olivno olje ZOP Riviera Ligure 1L prejme ga. MARIJA PAVLIČ iz Ljubljane
2) Taggiasca olive v ekstra deviškem olivnem olju 650 g. prejme ga. ANA PETROV iz Ljubljane
3) kuharski predpasnik Zeleno Sonce prejme ga. TEREZIJA DREMELJ iz Ljubljane

Nagrajenkam čestitamo!


Sejem je nudil zanimive in različne izkušnje. Ena bolj zanimivih je bila, ko je stranka nakupovala hrano s pomočjo nihala: »ali mi bo hrana naredila dobro za moje telo ali ne«. Nihalo, ki je preverjalo Taggiasca olive je "reklo DA«.
--------------------------------------------------------------------------------------------
15.09.2009

Kalkulacija Taggiasca oliv 650 g (razkoščičene, vložene v ekstra deviško olivno olje):
ni nam dalo miru in prešteli smo, koliko je oliv v velikem 650 g. kozarcu: našteli smo jih točno 444. Če vsak dan pojemo 15 oliv, jih imamo dokaj točno za en mesec. Če vsak dan spijemo kavico v priljubljenem lokalčku in stane 1,20 €, bomo za kavo na mesec plačali 125 % več kot za 650 g. kozarec Taggiasca oliv!

Zaključek: gurmanska hrana ni draga, če jo znamo pravilno odmerjati!
--------------------------------------------------------------------------------------------
10.08.2009

Damjana Korošec, ravnateljica na OŠ in mati dveh sinov: “Ko sem pri 8 mesecih prenehala dojiti in začela dodajati trdo hrano, me je zdravnica opozorila, naj k hrani redno dodajam ekstra deviško olivno olje. V olivnem olju se nahaja oleinska kislina, ki jo otrok v obdobju dojenja dobiva z materinim mlekom. S prenehanjem dojenja je zelo pomembno, da otrok oleinsko kislino dobiva s trdo hrano. Otrokoma olje redno dodajam v hrano, ko je že skuhana. Ker sem seznanjena, da so zdravilni učinki v olivnem olju prisotni samo v 2 %, sem se odločila, da uporabljam visoko kakovostno ekstra deviško olivno olje ZOP Riviera Ligure. Je nežnega okusa, ki prvotni okus hrane ne spreminja. Otroka hrano z veseljem pojesta, hkrati pa zaužijeta zdravilne snovi ekstra deviškega olivnega olja”.
--------------------------------------------------------------------------------------------
avgust 2009

Osebne izkušnje z dopustovanja po Jadranu: človek skorajda ne bi verjel, da je v gostilni (tudi dobri dalmatinski konobi) praktično nemogoče ob jedi dobiti dobro ekstra deviško olivno olje. Odgovor natakarice »pa znate koliko košta maslinovo ulje, 100 kuna, mi ga dajemo samo uz bjelu ribu…!« in »šef nam je naručio, da moramo mješati maslinovo ulje sa sunčanim, jer ga turisti previše troše, a na kraju ostaje na salati..!« ter »samo to ulje imamo, nemamo drugoga« praktično ne zdrži. V državi, kjer oljke rastejo za sosedovo hišo gostilne, kjer imajo veliko dobrih pridelovalcev, nam v večini primerov postrežejo rafinirano olivno olje, ki mu dodajo ekstra deviško olivno olje, bolj za okus, ali pa olje nižjega cenovnega razreda za 4 €. Radi raziskujemo in bi na dopustu veliko rajši uživali v okusu lokalnega olivnega olja, kot pa sami skrbeli za to.

Za informacijo: če gostinec kupi olivno olje za 100 kun in ga ena oseba porabi za solato 0,5dcl, potem je strošek za gostinca 5 kun (samo 68 centov) kar pri kosilu pustiš za napitnino brez večjih težav?! Podobna kalkulacija in izziv velja za gostinske lokale v Sloveniji…

Z veseljem bomo še naprej na dopustu prosili (zahtevali) dobro olivno olje in verjamemo, da se bo čez leta tudi na tem področju spremenil odnos lastnikov gostinskih lokalov na Jadranu. Če pa nič ne rečemo in vse pojemo, se nič ne bo spremenilo…

Naša izkušnja za naslednje leto: za vsak slučaj bomo olje vzeli s seboj in ga še z večjim veseljem prinesli domov, kar bo pomenilo, da smo naleteli na res dobro lokalno olje.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13.06.2009
  
DEGUSTACIJA NA ŠKRABČEVI DOMAČIJI: Andreja in Staš Škrabec sta v mesecu juniju priredila degustacijo gurmanskih jedi v čudovito prenovljeni Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici. Če vas bo pot peljala mimo, se obvezno ustavite.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
05.05.2009

Chef Janez Bratovž: »V moji kuhinji gledam, da imam najboljše sestavine. Dolgo časa sem iskal olive in tako dobrih, kot so Taggiasca olive, do sedaj še nisem imel. Tudi kapre (Frutti di Capperi- cvetovi), so ravno prav zrele, tako da imajo najboljši okus, sestava, tekstura kaper je najboljša. Olivno olje iz Taggiasca oliv je sadno, sveže, nevtralno, tako da se zelo prilega k lahkim in finim jedem, kamor ne sodijo preveč agresivna olivna olja«.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19.04.2009
  
Obisk pri družini Mela
Konec aprila smo bili povabljeni k družini Mela. Predstavili so nam nove jedi in novi katalog. Za konec smo bili deležni šole poskušanja olivnih olj.

Predstavljene jedi:
- Pesto Ligure: nov recept za še boljšo kvaliteto, ki vsebuje baziliko z zaščiteno označbo porekla (ZOP) in parmezan, zorjen 30 mesecev. Pesto v fazi pakiranja ni pasteriziran,
- Taggiasca olive z začimbami v ekstra deviškem olivnem olju (rožmarin, timijan), niso razkoščičene,
- GRAN CRU Taggiasco di Montagna: ekstra deviško olivno olje proizvedeno v samo 1.764 steklenicah (0,5L), posvečeno pokojni ženi Antonia Mela,
- Italijanska tuna (fileti) iz Sicilije,
- mali grisini z olivnim oljem
- Giardiniera: korenje, zelena, koromač, čebula, paprika, cvetača, stročji fižol v ekstra deviškem olivnem olju,
- rezine na soncu sušenega paradižnika brez kože: »Petali di Pomodoro«

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15.04.2009
Koristni nasvet zadovoljnega uporabnika g. Uroša:
»Pišem le za kratko informacijo kaj delam z oljem, ki mi ostane npr. v kozarcu od peperončinov ali v kozarcu od na soncu posušenih paradižnikov itd. Zadeva je povsem preprosta. Vzamem prepečenec. Ga lastnoročno razlomim na manjše koščke. Koščki ne smejo biti premajhni, saj potem ni občutka da ob zaužitju nekaj melješ v ustih. Koščke prepečenca dam v ostanke olja od že omenjenih sestavin. Od tu naprej pa je več variant; lahko počakaš kakšen dan da se zadeva dobro »namoči«, iz prakse pa ti povem da že po kakšnih desetih minutah po tem ko je prepečenec v olju lahko vzameš v roko žličko in pričneš z »uživanjem in zdravljenjem«. Za moja usta je to pravi blagoslov; za moj trebušček pa pravi raj«.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
08.04.2009

Z odličnimi olji in gurmanskimi jedmi smo gostili vabljene na otvoritev razstave Jožeta Kotarja v Stari Mački.

------------------------------------------------------------------------------------------