Prva stran

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti


Taggiasca oliva

       

TAGGIA je občina v Italijanski deželi Ligurija, od koder izvirajo Taggiasce olive.

Glede na določene zgodovinske vire, širitev olive Taggiasca v zahodni Liguriji nekateri pripisujejo benediktinskim menihom, spet drugi pa križarskim vojnam. Kakorkoli že, dejstvo je, da na celotnem območju Ligurije prevladuje ta vrsta olive. Trdo delo številnih generacij kmetov, ki so prvi naredili terase na pobočjih in zgradili neverjeten kompleks suho-kamnitih sten, je omogočilo gojenje te vrste olive. Iz majhnih, dišečih plodov pridobivajo ekskluzivno olje s prefinjeno aromo.

Že stoletja so korenine o prvih oljčnih nasadih v Liguriji bile stvar debat in špekulacij za zgodovinarje, filozofe in pisatelje. Vsi pa se strinjajo, da te oljke rastejo na posebnem ozemlju. Dokazano je, da je bilo drevo oljke prisotno v Liguriji že 3.000 let p.n.š.
S koncem 18. st. se je oljka razširila tudi na višje lege, vse do zanjo mejno ugodno klimatsko lego za razvoj in rast (do 500 n.m.v.).

Arhivski dokumenti dokazujejo, da je med koncem 16. st. in začetkom 17. Benedetto predstavil posebno tehniko vzgoje oljk v zahodni Liguriji in s tem prve omembe oljk vrste TAGGIASCA.

Ekstra deviško olivno olje iz Taggiasca oliv ima nizko kislinsko stopnjo, je rumene do rumeno-zelene barve, njegova stopnja sadežnosti je od rahlo sadne do srednje. Okus je saden s sladkastimi toni.

Oljka Taggiasca je kultivar. Prve sadeže oljka obrodi po tretjem letu. Še vedno se najdejo drevesa starejša kot 600 let, ki obrodijo sadeže.

Sadeži so podobni olivam Niçoise, ki rastejo samo nekaj kilometrov stran čez mejo v Franciji.