Prva stran

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti

 

recepti

Ponujamo nekaj receptov iz tipične Ligurijske kuhinje.

Beli fižol z omako iz oliv
količina in sestavine:
- 400 g kuhanega belega fižola,
- 1 jedilna žlica ekstra deviškega olivnega olja,
- ščepec soli.

Priprava: omako iz oliv razredčimo z ekstra deviškim olivnim oljem. Dobro premešamo. Omako dodamo k vročemu fižolu. Dodamo sol in dobro premešamo. Serviramo v v toplem (ogretem) servisu.


Trenette z omako Pesto
količina in sestavine:
- 300 g testenin "Trenette", najbolje so polnozrnate;
- 2 narezana krompirja;
- grah ali bob;
- 4 listi bazilike;
- 2 stroka česna;
- 1 jedilna žlica naribanega parmezana ali ovčjega sira;
- 1 kozarec ekstra deviškega olivnega olja;
- pest arašidov;
- sol.

Priprava: skupaj zmešamo baziliko, česen, sir in arašide, ter naredimo omako s tarilnico (možnarjem). Skuhamo krompir, grah in testenine skupaj. Odcedimo in serviramo z omako, ki jo razredčimo z 1 jedilno žlico vode v kateri se se kuhale sestavine.


Dušen zajec z olivami
količina in sestavine:
- 1 kg zajčjega mesa;
- 100 g Taggiasca oliv;
- 1 srednje velika čebula;
- 1 list zelene,
- 1 vejica rožmarina;
- 4 lešniki,
- 1 kozarec rdečega vina;
- 1 kozarec ekstra deviškega olivnega olja;
- timijan in lovorov list;
- sol.

Priprava: zajca razkosamo; zelenjavo narežemo in jo rahlo popečemo na olivnem olju. Dodamo kose zajčjega mesa in začimbe (razen timijana in lovorovega lista). Dodamo vino (po možnosti Rose) in dušimo. Lešnike zmeljemo in jih skupaj s timijanom in lovorovim listom dodamo k jedi. Zalijemo z jušno osnovo, solimo in kuhamo 1 uro. Ko se jed pokuha dodamo olive in še rahlo popečemo (5 minut).


Ciplji z olivami
količina in sestavine:
- 4 ali 8 cipljev (odvisno od velikosti);
- 100 g Taggiasca oliv;
- majhen peteršilj;
- pol kozarca suhega belega vina;
- malo bele moke;
- ščepec origana;
- 2 jedilni žlici ekstra deviškega olivnega olja;
- sol.

Priprava: ribe očistimo, umijemo in jim odstranimo kožo. Peteršilj narežemo in olivam odstranimo koščice. Ribe v eni plasti položimo v posodo jih rahlo popečemo na olivnem olju. Dodamo vino in sol. Medtem ko vino izhlapeva, dodamo peteršilj in olive. Dodamo malo vode in vmešamo moko skupaj z malo origana. Previdno mešamo, da ne poškodujemo ribe. Naj se omaka zgosti. Kuhamo 10 minut.


Focaccia s celimi olivami
količina in sestavine:
- 1 kg mešanice za kruh;
- 300 g črnih in zelenih oliv;
- 2 kozarca ekstra deviškega olivnega olja;
- sol.

Priprava: olivam odstranimo koščice. Namočimo jih v olivno olje. Olive zmešamo z mešanico za kruh. Dodamo sol. Testo razvlečemo na namazan pekač. Najmanj dve uri pustimo vzhajati. Zapečemo v segreti pečici.


Kolački iz kostanjeve moke
količina in sestavine:
- 200 g kostanjeve moke;
- mleko;
- arašidi in rozine;
- ekstra deviško olivno olje.

Priprava: pripravimo zmes iz moke in mleka. Dodamo arašide in rozine. Majhne količine ocvremo v ekstra deviškem olivnem olju.