Prva stran

Zgodovina

Olivno ali oljčno

Vrste olj

Kulinarika

Taggiasca oliva

Zdravje

Mediteranska prehrana

Zaščitena označba porekla

Corporazione dei Mastri Oleari

Frantoio di Sant'Agata d'Oneglia di Mela

Recepti

Zanimivo

O nas



vrste olj

Ekstra deviško olivno olje je olivno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.

Navedba hladno stiskanje se lahko pojavi samo pri deviškem ali ekstra deviškem olivnem olju pridobljenem pri temperaturi pod 27oC.

Olivno olje delimo glede na:

          Obdelavo

  • deviško olivno olje: to je olje, katerega pridelava ne vključuje nobenega kemičnega postopka oz. obdelave;
  • rafinirano olivno olje: temu olju s kemično obdelavo znižajo količino kislin in nevtralizirajo močne, nezaželene okuse;
  • olje iz oljčnih tropin: to olje se z uporabo kemičnih topil in toplotne obdelave pridobi iz ostankov, ki ostanejo po stiskanju.


    Okus in kemične značilnosti

  • ekstra deviško olivno ima najnižjo kislinsko stopnjo (pod 0,8%), ne sme vsebovati rafiniranega olja in je vrhunskega okusa,
  • deviško olivno olje je dobrega okusa, njegova kislinska stopnja je pod 2% in ne sme vsebovati rafiniranega olja,
  • navadno deviško olivno olje ima kislinsko stopnjo pod 3,3%, ne sme vsebovati rafiniranega olja in je neizrazitega okusa,
  • lampante je vrsta olja, ki sicer ne vsebuje rafiniranega olja, ima pa kislinsko stopnjo nad 3,3% in se v glavnem uporablja v industrijske namene,
  • olivno olje je mešanica deviškega in rafiniranega olja. To olje nima izrazitega okusa, njegova kislinska stopnja pa ne presega 1%,
  • nerafirnirano olje iz oljčnih tropin se uporablja v industriji oz. se ga rafinira za uživanje,
  • rafinirano olje iz oljčnih tropin,
  • mešanica olja iz oljčnih tropin in deviškega olja sicer je namenjena uživanju, vendar se ga v trgovinah dobi le redko.

Ekstra deviško olivno olje mora biti po naši zakonodaju označeno z naslednjim besedilom: "olivno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki hladnega stiskanja pri temperaturi manjši od 27 stopinj Celzija".